Ett steg nærmere en helsefremmende livsstil

Et nytt år står foran deg, og det er kun du selv som bestemmer hva dette året skal fylles med.

CarolineKSkrevet av ernæringsrådgiver Caroline Køster 7.1.2016

Det floreres av overskrifter med fokus på helse, trening og kosthold på mange nettsider, i magasiner og i sosiale medier i disse dager. Hvert år er det samme reglen der alle skal leve sunnest mulig og trene mest mulig, noe som for mange gjennomføres kun i et par måneder. Hvorfor ikke unne seg litt ekstra i julen med god samvittighet? Og holde gode vaner resten av året?

For å oppnå en smart livsstil med gode valg og vaner, lønner det seg ofte å ta små skritt av gangen. Ikke starte med alt på en gang. Ønsker du å leve etter en litt mer økologisk livsstil, kan du for eksempel velge ut noen få varer du bytter ut, og deretter flere nye varer litt etter litt. Disse små skrittene vil etter hvert bli til vaner. Begynn derfor heller trinnvis i stedet for å gi opp etter et par måneder. Vaner blir til over tid – og man må derfor ta seg god tid for å endre livsstilen.

BloggCK2_821_b

Matvarer er noe du ofte tenker er nødvendig å endre for å oppnå en god helse. Eksempelvis kan du bytte ut ingredienser i brød, deriblant melet med økologisk speltmel. Økologisk spelt er et urkorn som inneholder mindre gluten, men har et høyere proteininnhold enn hvete (1). Likeledes unngår du sprøytemidler som vi ikke vet langtidseffektene av. Speltmelet kan erstatte hvetemel i bakst, og gir en smakfull opplevelse. Små utskiftninger fra konvensjonell mat til økologisk mat, mener jeg er ett steg nærmere en helsefremmende, økologisk hverdag.

BloggCK2_sonettFor å oppnå helsefremmende livsstil, mener jeg du også bør være oppmerksom på husholdningsartikler, idet de kan inneholde svært mange kjemiske forbindelser. Summen av disse forbindelsene blir cocktaileffekten, som nevnt i artikkelen om ”Hvorfor velge økologisk”. Husholdningsartikler fra dagligvarer kan inneholde ugunstige tilsetninger. Dermed kan du med fordel velge økologiske husholdningsartikler.

Sonett er et økologisk merke som leverer nettopp dette. De bruker økologiske oljer, er opptatt av grønn energi, anvender nedbrytbare råvarer, er resirkulerbart og vegetabilsk (2).

Overgangen til en økologisk livsstil er dermed stor ettersom det er mange uønskelige stoffer i nesten alt. Derfor må du ta én endring av gangen, og nøye deg med at du har vært flink til denne endringen. Selv har jeg brukt et par år på denne forandringen. På veien vil du lære mye om mat og hvordan det påvirker deg. Ikke minst vil du finne ut av at det er overraskende mye som tilsettes i alt, ikke bare det du spiser, men også i alt du omgir deg med.

Min anbefaling til deg er derfor å være fornøyd med endringen du klarer å få som en vane. Når dette er gjennomført, kan du tilføre andre økologiske produkter. For eksempel bytte ut alt krydder til økologisk. Små skritt gir fremgang.

Ønsker deg et helsefremmende 2016!

 1. http://www.brodogkorn.no/fakta/spelt/
 2. http://www.sonett.eu/index.php?id=21&lang=en
 • Skyllemiddel, tøy, 1 l, økologisk, Sonett

  kr 69,00
  Kjøp
 • Vaskemiddel tøy color mynte & sitron flytende, 1,5 l, Sonett

  kr 149,00
  Kjøp
 • Skumsåpe, barn, ringblomst, 200 ml, økologisk, Sonett

  kr 65,00
  Kjøp
 • Maskinoppvask, pulver, 3 kg, økologisk, Sonett

  kr 239,00
  Kjøp
 • Oppvaskmiddel, ringblomst, refill, 1 l, økologisk, Sonett

  kr 79,00
  Kjøp
 • Speltmel, siktet, 1 kg, økologisk, Manna

  kr 49,00
  Les mer
 • Speltmel, sammalt, 1 kg, økologisk, Manna

  kr 49,00
  Kjøp
 • Håndsåpe, lavendel, 300 ml, økologisk, Sonett

  kr 89,00
  Kjøp