Oppskrift

Smaksrik opplevelse for små gommer

Enkel og god oppskrift på næringsrik barnemat.
Del 1 av 2

Antall:

Middels

Ingredienser

1 stk liten kålrabi
800 g gulrot
4 stk store poteter
1 stk brokkoli
Kjøp ingredienser

Slik gjør du det

Introduksjon av barnemat

Barnemat er den første maten et spedbarn tilføres etter morsmelk eller morsmelkerstatning (MME). Spedbarnet skal introduseres med fast føde når det trenger mer mat enn morsmelk eller MME. Tegn på at spedbarnet er klar for fast føde kan være at barnet har utilstrekkelig vekst, virker sultent eller viser tydelig interesse for annen mat. Spedbarn kan tidligst introduseres for fast føde ved 4 måneders alder fordi fordøyelsessystemet og nyrefunksjonen må bli fullstendig modent. Rundt 6 måneders alder tømmes jernlagrene gradvis, som sammen med morsmelk eller MME har dekket jernbehovet til nå. Etter 6 måneders alder anbefales derfor introduksjon av fast føde.

Det er individuelt når spedbarn begynner med fast føde, men uansett når spedbarnet begynner å spise er overgangen til fast føde stor. Hos spedbarn begynner spiseutviklingen ved første smak av fast føde, der fordøyelsesenzymer optimaliseres og barn blir kjent med nye smaker og konsistenser. Eksempelvis må spedbarn lære og bruke tungen til å bevege maten i munnen, og at maten ikke kan svelges med én gang.

I tillegg skal barnemat bidra til vekst og optimal utvikling. Barnemat kan blant annet påvirke tarmfloraen, som er essensielt for dannelsen av immunsystemet. Som et foster har vi ingen tarmbakterier, men idet vi blir født vaginalt tilføres bakterier fra mor. Hvilke bakterier som danner tarmfloraen til hver enkelt kan påvirkes av blant annet kostholdet. Derfor kan næringsrik barnemat anses å være en nødvendighet.

Hjemmelaget og næringsrik barnemat

Det er flere fordeler ved å lage hjemmelaget mat. Hjemmelaget mat er ofte rimeligere enn ferdigkjøpt mat, samt at du kan begrense inntaket av salt og sukker. Hjemmelaget mat kan også gjøre at barnet vennes raskere til familiens matvaner. Spesielt når barnet etter hvert blir vant med ulike konsistenser og kan spise større biter. Så hvorfor ikke gi både deg selv og barnet ditt næringsrik mat?

For å tilføre smakfull, spennende og næringsrik barnemat er hjemmelaget mat supert. Hjemmelaget mat skaper en utfoldelse av flere smaker, samt at barnematen er fersk. Et tips kan være å lage opp litt mat. Babymaten kan fryses ned og tas opp. Supert å ta med seg på farten for å sikre at barnet får i seg godt med næringsstoffer. Den hjemmelagde maten kan også få den konsistensen du ønsker, fra most til grovkuttet.

Jeg tenkte å komme med en god basisoppskrift på næringsrik middag som smaker og lukter godt. Den er egnet fra 6 måneders alder og oppover, avhengig av hvor most du ønsker å lage den.

Fremgangsmåte

  1. Skrell og vask grønnsakene, og del dem i terninger.
  2. Kok opp i vann og la det småkoke i 15 min.
  3. Hell av halvparten av vannet i en bolle.
  4. Tilsett hakkede tomater til grønnsakene og gjør et oppkok.
  5. La det småkoke i ytterligere 5 min.
  6. Hell av litt av vannet før du moser grønnsakene med en stavmikser. Bruk kokevannet til å få ønsket konsistens.
  7. Tilfør gjerne smør eller Manna kokosolje*
  8. Fordel i ulike beholdere og frys ned. Oppbevaring av barnemat kommer i en egen artikkel – så følg med!
  9. Server gjerne med litt leverpostei for å øke jerninnholdet (kan sløyfes).

*Fettsyrer bidrar til optimal nerve- og hjerneutvikling.

En smaksgaranti for de små gommene!

For å runde av måltidet kan ulike pureer brukes, som for eksempel Manna Eplemos. Ellers er det supert å lage med sesongens epler.

Skrevet 17.03.19 av

Caroline Løvkvam-Køster

Master I Matvitenskap

- +

Totalt kr

Smaksrik opplevelse for små gommer

Varer totalt kr