Oppskrift

Marokkansk chili con carne

Her kommer oppskriften på en 100% økologisk marokkansk chili con carne, med masse deilig krydder, grønnsaker, rosiner og sitron.

Antall:

Middels

Ingredienser

500 g høyrygg av okse
salt og pepper
2 stk løk
3 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
3 dl vann eller kraft
1 ts kanel
1 ts ingefærpulver/1 knoll fersk ingefær
1 ts chilikrydder
1 ts spisskummen
1 ts koriander
1 ts paprika
1 stk økologisk sitron
100 g rosiner
1 stk stor søtpotet
2 stk gule paprika
2 dl quinoa
50 g tørket aprikos
1 stk kvast mynte
1 stk kvast koriander
Kjøp ingredienser

Slik gjør du det

Tekst og foto: Julie Ilona Balas 10.1.2016

Jeg heter Julie Ilona Balas, er 24 år og bor i Oslo. Jeg er selvlært kokk og en matentusiast som lever av å jobbe med mat på forskjellig vis. Jeg eier og driver Chikus catering, et lite cateringfirma med tre ansatte som lager frokost og lunsj til bedrifter og eventer og jeg skriver Julies matblogg.

Gjennom firmaet mitt tar jeg også oppdrag med å utvikle oppskrifter, og jeg har jobbet med styling i kokebøker og reklamefilmer. I tillegg er jeg fast skribent for Godt. Jeg elsker mat og er så utrolig glad for at jobben min består av å reise rundt i verden og spise mat, lage, selge, skrive, style og skrive om mat!

Jeg spiser et kjernesunt kosthold helt uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker. Jeg er opptatt av kvaliteten på maten, og liker å vite hvor den kommer fra og hva den inneholder. Dette gjør at jeg som oftest velger økologisk fra norske gårder. Mitt hovedfokus er å lage sunn og bra mat både for kroppen og miljøet, og spre matgleden videre. Min første bok Kjernesunt ble gitt ut på Gyldendal mars 2015. Kokebok nummer to er en hyllest til grønnsakene og heter Julies grønne kjøkken.

—-«»—-

Tidligere denne uka hadde jeg en cateringjobb for en kunde som ville ha 100% økologisk og biodynamisk mat. Det er jo ikke så uvant for meg å lage økologisk mat, men når absolutt alle ingrediensene skal være økologiske krever det litt ekstra planlegging. Planen var egentlig å bruke lam i denne oppskriften, men det var ikke så lett å få tak i av god nok kvalitet nå. Derfor ble det økologisk tørrhengt høyrygg av okse, og i ettertid skjønner jeg jo at det var det som var riktig i denne retten. Kjøttet kjøpte jeg på Maschmanns på Skøyen. Tørrvarene fikk jeg fra Økoland. Med å handel her kan man spare mye tid. Grønnsakene fikk jeg tak i litt rundt om kring. Noe fra Meny, Coop, Røtter og Helios. Det er ingen tvil om at det er litt mer jobb å spise 100% økologisk når man må rundt i så mange forskjellige butikker for å få tak i alle ingrediensene. Mitt beste tips er å etterspørre økovarer i dagligvarebutikkene. Er etterspørselen stor nok tar de det plutselig inn.

Oppskriften er beregnet til 5-6 person Her kommer oppskriften på en marokkansk chili con carne, med masse deilig krydder, grønnsaker, rosiner og sitron. Jeg laget en quinoasiderett til. Dette kan gjerne byttes ut med couscous da det er mer autentisk marokkansk. Men da er ikke retten glutenfri lenger.

  1. Start med å bløtlegge kikertene over natten om du bruker tørre kikerter. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter, og husk å legge dem i en stor beholder for de eser skikkelig ut.
  2. Finn frem en stor gryte eller dyp panne, aller helst av jern. Varm opp og ha i litt olje eller smør. Kutt kjøttet i mindre terninger eller strimler. Jo mindre biter, dess kortere koketid. Men denne gryta må uansett stå en stund og putre. Brun kjøttet litt på alle kanter, og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet til side.
  3. Finhakk løk og hvitløk og surr til det er mykt og blankt. Ha oppi kjøttet igjen og tilsett alt krydderet. Jeg brukte både ingefærkrydder og litt fersk raspet ingefær, men det går fint an å bare bruke en av delene. Det går også an å bruke krydderblandingen harissa, som består av krydderne over. Men da synes jeg ikke det er så lett å justere smaken.
  4. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann og agavesirup. Rør godt ut. Vask sitronen godt og rasp skallet oppi gryta. Pass på å ikke få med det hvite, bitre mellom skallet og kjøttet. Skvis så sitronsaften oppi gryta. La det koke opp før du skrur ned temperaturen så det bare såvidt småputrer.
  5. Vask søtpotet og paprika godt. Del i terninger. Ha det over i gryta. Tilsett rosiner og kikerter. Vent med å tilsette kikerter helt mot slutten om du bruker hermetiske kikerter.
  6. Nå skal gryta stå og putre i minst to timer, men gjerne lenger om du har tid til det, så blir kjøttet så mørt og godt. Grønnsakene slipper en del væske underveis og dette skal kokes inn slik at gryta får en tykk konsistens. Smak til helt til slutt med mer krydder om det trengs. Noen liker det litt ekstra hot, og kanskje trenger du mer spisskummin eller koriander. Det er en smakssak.

Så til tilbehøret; quinoa med urter og aprikos. Jeg bruker en litt annen fremgangsmåte når jeg koker quinoa enn det som står på pakken. Vanligvis pleier jeg å bløtlegge quinoa over natten, før jeg skyller den godt. Dette er for å fjerne bitterstoffer og bryte ned fytinsyren. Har du ikke tid til dette så bare hopp over det.

Varm opp en stor gryte eller panne og ha i litt olje. Ha frøene i gryta og rør rundt til det begynner å poppe og lukte popcorn (!). Dette tar naturligvis litt lenger tid om quinoaen er våt da alt vannet må fordampe først. Når det begynner å poppe heller du på halvannen gang så mye vann som quinoa. Ikke dobbelt så mye vann som det ofte står. Da synes jeg det blir grøtete.

I denne oppskriften har jeg brukt tricolor-quinoa, men det går fint an å bruke kun svart, rød eller hvit quinoa. Kutt aprikos i strimler og ha det i gryta. La det småputre uten lokk til alt vannet har kokt inn/fordampet. Rør rundt i quinoaen med en gaffel for å gjøre den fluffy. Finhakk mynte og koriander og rør det inn til slutt. Tada!

- +
- +
- +
- +
- +
- +
- +

Totalt kr

Marokkansk chili con carne

Varer totalt kr