Oppskrift

Komle

Raspeball, klubb, kompe eller komle… Kjært barn har mange navn. Dette er grunnoppskrift på rogalendingens komler og sørlendingens komper.
Oppskriften er til 4 porsjoner.

60

Antall:

Middels

DU KAN HA EN BIT FLESK ELLER KJØTT I KOMLENE.

Ingredienser

4 ss Hvetemel
0.5 ts Salt
0.5 ts Timian
500 g Salt lam
400 g Poteter, økologiske
750 ml Vann

Kjøttkraft

50 g Bacon
2 ss Smør

Kålrabistappe

1 ts Salt
500 g Kålrot, økologisk
500 ml Vann
Kremfløte, økologisk
Kjøp ingredienser

Slik gjør du det

Dagen før:

  1. Legg salt kjøtt i kaldt vann og la det trekke over natta.
  2. Slå av vannet og legg kjøttet i nytt vann så det dekker, opptil et par timer. Ta vare på kokekraften til komlene.

Komler:

  1. Kok 1/4 av potetene.
  2. Riv 3/4 av potetene eller mal dem på kvern. Strø over salt og bland i mel.
  3. Mos de kokte potetene og vend i.
  4. Melmengden vil også måtte variere etter potetkonsistensen. Røren må ikke være så løs at komlene blir grøtete, og ikke så fast at de blir tunge.
  5. Form komler med hånden til boller. Ha en bolle med vann som du fukter hendene med.
  6. Legg hver komleball i kokende kraft evt. tilsatt timian.
  7. La dem småkoke med lokket på gløtt til de er gjennomkokte, etter cirka 30 minutter.
  8. Når komlene er ferdig , flyter de til overflaten.
  9. Servér komler med salt kjøtt og/eller pølser, kålrabi eller kålrabistappe og fett til.
  10. Noen syns det holder med smeltet smør, mens andre må ha stekt bacon og baconsmør.
  11. Mange nyter et glass melk til!

Kålrabistappe:

  1. Del kålrabien (kålrot) i skiver og skrell den. Kok kålrabien mør, sil fra vannet. Mos kålrabien, tilsett salt, pepper, litt revet muskatnøtt og en skvett fløte.
  2. Tips: Det er godt å bruke litt av skyen i kålrabistappen.

- +
- +
- +
- +
- +

Totalt kr

Komle

Varer totalt kr

kategorier