Oppskrift

Hjemmelaget konfekt, en perfekt gave

Gir du hjemmelaget konfekt i gave, gir du samtidig en god porsjon kjærlighet og omtanke. Gjesteblogger Maria Uldahl gir deg oppskriften på nydelig konfekt og deilig hasselnøttsmør.

Antall:

Middels

Ingredienser

Økologisk hasselnøttkonfekt

Litt havsalt

Økologisk hasselnøttsmør med kakao

Manna økologiske hasselnøtter
Et dryss salt
Litt nøytral, økologisk matolje, som raps eller kokos
1 ss økologisk lønnesirup per 100 g nøtter
økologisk kakaopulver per 100 g nøtter
Kjøp ingredienser

Slik gjør du det

Litt om meg: Jeg heter altså Maria og står bak Marias Matblogg. Blogging har jeg drevet med i noen år nå, og har også begynt å skrive en mer personlig blogg som handler om min søken etter en «grønnere livsstil». Hva det innebærer kan du finne ut av på www.mariauldahl.blogspot.com

Jeg vokste opp på en øy på Sørlandet, men bor nå i Oslo hvor jeg studerer samfunnsernæring på høyskolen. Fagområdet samfunnsernæring handler om hvordan ulike samfunns- og miljømessige forhold påvirker befolkningens kosthold og helsesituasjon, på ulike nivå. Mat, kosthold og helse er altså store interesser for meg!

Siden 2009 har jeg vært vegetarianer, både fordi jeg er en dyrevenn, men også av miljøhensyn. Jeg velger ofte økologiske produkter fordi jeg tror det kan være bedre både for miljø og helse. Det finnes mange sterke meninger rundt dette, men jeg tror ikke det er så dumt å være litt føre-var. Når alt dette er sagt må jeg bare understreke at jeg ikke er fanatisk på noe vis. Jeg prøver å ha et balansert kosthold og er utrolig glad i sjokolade!

Økologisk hasselnøttkonfekt

Her kommer oppskrift på en deilig, økologisk hasselnøttkonfekt. Den er mørk og fyldig, og passer kanskje best for voksne ganer. Jeg bruker Vivani 75 % kakao med kokosblomstsukker, som er en av mine favorittsjokolader. Vivani har flere typer sjokolade, og du kan fint bytte ut sjokoladen med en lysere variant for å få en lysere og mildere konfekt. Hjemmelaget konfekt er forresten kjempefint å gi bort i gave. Du finner alle ingrediensene til økologisk hasselnøttkonfekt i nettbutikken.

Lag først en porsjon kakao-hasselnøttsmør etter denne oppskriften (se oppskrift lenger nede på siden), med 250 g økologiske hasselnøtter. Du vil få litt nøttesmør til overs, men dette smaker nyyydelig på brødskiva eller bare som snacks. Nøttesmøret oppbevares i kjøleskap.

Finhakk sjokoladen og smelt 2/3 av den forsiktig over vannbad, til sjokoladen holder 45-50C. Ta skålen med sjokoladen av vannbadet og rør inn resten av den finhakkede sjokoladen. Når sjokoladen holder 30-32 grader er den klar til bruk. Det kan virke litt omstendelig å smelte sjokolade med termometer, men det er for en god grunn. Ved å temperere sjokoladen, som det heter, så vil den bli blank, få riktig konsistens og holde seg bra i romtemperatur.

Nå skal du lage skallet til konfekten. Ha litt sjokolade i konfektformene, og sørg for at bunnen og kantene er helt dekket – men spar rom i midten til fyllet. Du kan eventuelt bruke en liten pensel til dette. Avkjøl helt, til skallet er stivt.

Når konfektskallene er avkjølt fyller du dem med hasselnøttsmør, og heller over sjokolade til den dekker fyllet. Avkjøl, og nyt!

Økologisk hasselnøttsmør med kakao

Dette nøttesmøret er litt som nugatti for voksne, hvis det er lov å si. Jeg synes egentlig barn skal få smake på og spise det samme som voksne, og det er absolutt ingenting i veien for at barn skal like dette pålegget. Deilig smak av hasselnøtter og kakao, med smøremyk konsistens. Fantastisk på knekkebrød eller bare som en liten ettermiddagssnack, eller kanskje som fyll i hjemmelaget konfekt? Nøttesmør er også fint å gi bort i gave. Hasselnøtter er rike på vitamin E, samt andre vitaminer og mineraler, kostfiber og umettet fett. Smakfullt pålegg med god samvittighet! Du finner alt du trenger til nøttesmøret i nettbutikken.

Begynn med å riste nøttene i ovnen. Spre dem utover en stekeplate med bakepapir, og rist dem midt i ovnen på 150ºC i 25-30 minutter. La nøttene avkjøles litt. Legg dem i et kjøkkenhåndkle og gni skallet av nøttene. Når du har fått av mesteparten av skallet har du nøttene i en blender eller food-processor, og kjører dem til nøttesmør. Her må du ta i bruk tålmodigheten. Det tar litt tid, og inni mellom må du dytte ned smøret som samler seg langs kantene i food-processoren. Hvis det tar for lang tid før du får smørkonsistens kan du tilsette litt og litt matolje til ønsket konsistens. Smak til med litt salt og 1,5 ss lønnesirup + 1,5 ss kakao per 100 g hasselnøtter.

Obs! Hvis maskinen blir varm bør du ta en pause! Jeg kjenner folk som har ødelagt både stavmiksere, blendere og food-processorer.

Nøttesmøret oppbevares i kjøleskap.

- +
- +
- +
- +
- +

Totalt kr

Hjemmelaget konfekt, en perfekt gave

Varer totalt kr