Oppskrift

Deilig vegansk sjokoladepudding

– En super fordel med sjokoladepuddingen er at den er veldig enkel å lage for barn, ikke noe med melk som brenner seg fast, skriver gjesteblogger Tina Susanne Tyse.

Antall:

Middels

Ingredienser

VEGANSK SJOKOLADEPUDDING:

25 g økologisk kokosolje
30 g økologisk maisstivelse
babydryss salt

VANILJESAUS UTEN EGG

3 dl økologisk helmelk
10 g økologisk maisstivelse
Kjøp ingredienser

Slik gjør du det

Jeg heter Tina Susanne Tyse, er en travel husmor og daglig leder av familiebedriften, Urte-haven. Jeg har et stort hjerte for hjemmelaget rask og smart mat, rene smaker, økologiske råvarer, spiring og dyrking – innendørs faktisk! Har ikke spesielle preferanser – så jeg vil ikke inn i noen «boks», men jeg jobber med å bytte ut så mye animalsk som mulig med plantebaserte alternativer – men det må være like godt asså!

Jeg er glad for å dele oppskrifter og tips til andre travle foreldre som gjerne vil tilby hjemmelaget mat til familien, men ikke «har tid» til det! Rene, gode smaker – spennende innendørs spire/dyrke – prosjekter som er gøyale for barna og som gjør at vi for en billig penge kan leve med minst mulig sprøytemiddel-cocktail  og plast i kjøleskapet og i kroppen! Du kan lese mer på bloggen min: Bybonden

Visste du at:

  • Ei ku som melker 25 liter om dagen spiser 50 kilo fòr og drikker 50-60 liter vann? Hver normann forbruker cirka 100 liter melk hvert år. Det går med cirka 20 kilo melk for å lage en kilo smør. Så jeg har lyst til å gi ei ku litt «timeout» jeg!
  • Og så har vi hønemor da. Vi spiser visst 11 kilo egg i året. 13 millioner egg blir kastet fra butikkhyllene hvert år (det skulle høna visst). En flink og lydig høne lager verper ett egg nesten hver dag. Så jeg liker tanken på å gi høna litt fri innimellom. Jeg har testet ut flere knallgode alternativer til egg!
  • Grisen får gjennomgå han også. 21 kilo per år spiser vi.
  • Og vi kaster og kaster – ja over 46 kilo i året per person. Få faste råvarer i kjøleskapet gjør at jeg kaster mindre. Frys ned rester, frukt og grønnsaker.

——————————————

Sjokoladepuddingen jeg har valgt å lage er vegansk og vaniljesausen er uten egg. Jeg er ikke veganer, men jeg synes det er viktig å bytte ut noe av det animalske kostholdet med plantebasert – spesielt når smaken er like god! En super fordel med sjokoladepuddingen er at den er veldig enkel å lage for barn, ikke noe med melk som brenner seg fast, ikke noe sjokolade som skal varmes over vannbad og liknende. Det er bare å kjøre på – helle oppi – og koke i 2 minutter og til og med helle puddingen tilbake i den tomme kartongen. Og så får man ikke «melkeånde».

VEGANSK SJOKOLADEPUDDING:

Smelt kokosoljen i kjelen. Ha i kakaopulver, rørsukker, vaniljesukker og salt. Rør maisstivelse ut i mandelmelken. Hell dette i kjelen og visp godt. La det koke i 2 minutter. Da er den ferdig og kan helles tilbake i en tom kartong eller form. Avkjøl i kjøleskap eller fryser + kjøleskap. Du kan sette den i fryseren først og etterpå en liten stund i kjøleskapet. Puddingen skal se tykk ut når den har småkokt i 2 minutter. Den blir fin og blank når den er ferdig.

Bruker du den tomme kartongen: Åpne den helt slik at det er lett å helle den tykke masse i. Når du skal servere – klipp lite hull i andre enden slik at det ikke blir vakuum og puddingen blir vanskelig å få ut av kartongen.

VANILJESAUS UTEN EGG

I kjelen blander du rørsukker, maisstivelse, vaniljesukker og gurkemeie før du setter på varmen. Hell litt av melken i – bland godt slik at alle klumpene forsvinner. Hell resten av melken i blandingen og visp.

Sett på varmen, visp hele tiden – når sausen har småkokt i 2 minutter er den ferdig. fyll den i en fin kanne. Set den så kjølig (den kan stå i fryseren 20 minuter først) i kjøleskapet til den er kald. Nyt!

MELKETIPS: For å unngå at melken svir seg i kjelen, skyll den først med vann før du bruker den.

Denne vaniljesausen er veldig enkel å lage. Når du har blandet alt og skal sette på varmen, ta en liten smak for å kjenne om du synes den er søt nok. Du skal bare bruke en liten knivsodd gurkemeie, og den gule fargen synes ikke før sausen begynner å koke.

For å unngå snerken som ofte kommer når man bruker melk – fyll vasken med litt kaldt vann og sett kjelen oppi mens du visper hele tiden. Sausen blir fort avkjølt, og da er det ikke fare for snerk lenger. For hurtig avkjøling, kan du sette den i fryseren i 20-30 minutter. Min erfaring er at det er lurt å sette på en klokke som sier ifra når tiden er ute. Vi vil ikke ha frosset saus.

Vaniljesukkeret til Økoland er helt supert – man slipper all jobb (og utgifter) med å få tak i og rense vaniljestenger. Sukkeret er fullt av vaniljepulver fra stenger, så sausen får små brune «dots» – men det gjør at den ser hjemmelaget ut.

- +
- +
- +
- +
- +
- +
- +

Totalt kr

Deilig vegansk sjokoladepudding

Varer totalt kr