Oppbevaring av barnemat

Del 2 av 2

Mennesket blir daglig påvirket av miljøfaktorer, men hvor mye du blir påvirket er usikkert. Det som er sikkert er at allerede fra spedbarnsalder er miljøpåvirkning nødvendig å ta hensyn til. Noen stoffer kan gi en ugunstig effekt på helsen, mens andre stoffer er helsefremmende. Spedbarn er spesielt utsatt for skadelige stoffer idet de putter alt i munnen, men også eksponeres for minst like mye som voksne. Spedbarn har mindre kroppsmasse enn voksne, og derfor vil deres kropp tåle en lavere mengde skadelige stoffer enn voksne.

Bisphenhol A (BPA)

Bisphenol A (BPA) er et kjemikal som brukes til å lage plastikk, og som, i følge dyrestudier, kan ha uheldige effekter på nyre og lever ved høye nivåer (European Food Safety Authority (EFSA), 2019). Hvor mye av et stoff du kan innta daglig gjennom hele livet uten at det utgjør noen helserisiko blir beskrevet med tolerabelt daglig inntak (TDI). TDI for BPA er på 4mg/kg kroppsvekt (EFSA, 2019). EFSA´s vurdering i 2015 av BPA sier at du blir eksponert for en harmløs mengde BPA i dagens samfunn. Likevel finnes BPA i mye mer enn du ofte tror; oppbevaring av mat, emballasje, leker, servise, kosmetikk, kvitteringer og utstyr brukt på sykehus. Når BPA anvendes i matoppbevaring kan det overføres til mat- og drikkevarene. I den forbindelse kan det tenkes at hvis du kun anvender emballasje med BPA får du en større mengde BPA i kroppen, sammenliknet med andre som bruker glass, tre eller andre naturlige materialer som oppbevaring. Med et høyt forbruk av plastikk i miljøet kan den totale eksponeringen mulig være høyere enn forventet.

Derfor vil jeg i denne artikkelen promotere bruk av glass, Bee´s wrap og papirpose til fordel for plastikk.

Oppbevaring av barnemat i glass, Bee´s wrap og papirpose

Siden spedbarn er svært utsatt for eksponering av skadelige kjemikaler, kan du gjøre ditt beste for at mat- og drikkevarene til barnet inneholder minst mulig BPA. Til oppskriften, som ble beskrevet i del 1, anbefaler jeg å gjenbruke gamle glassbeholdere. Det kan eksempelvis være glass fra tacosaus, oliven, pesto eller kaffe. Hvis du velger å fryse ned i glass er det viktig å ikke fylle glassene fulle. La det være igjen 1/3 av glasset, ellers vil de knuse.

I tillegg anbefaler jeg å bruke Bee´s wrap; et naturlig alternativ til plastikkoppbevaring av mat. Bee´s wrap er ark bestående av bivoks, jojoba-olje og treharpiks. De er gjenbrukbare, idet de kan vaskes med kaldt vann og en skånsom såpe, og deretter tørke. Arkene finnes i ulike størrelser, og kan blant annet brukes til å dekke over en bolle/kaserolle eller til å pakke inn brød/grønnsaker/snacks. I tillegg kan du også få Bee´s wrap i ulike farger og mønster, som kan gjøre måltidet ekstra spennende for barn. Se det store utvalget her.

For kortere matoppbevaring er papirposer også et miljøvennlig alternativ til plastikk. Papirposene er laget av ubleket, klorfritt papir fra FSC-sertifisert skog, samt er naturlig vann- og fettavvisende. Posene egner seg svært godt til å pakke matpakker, til både store og små.

Ved å anvende andre materialer enn plastikk, blir like mye mennesket som miljøet skånet for uheldige helseeffekter. I tillegg kan det tenkes at det er lurt å være «føre-var» for å unngå at den totale eksponeringen for spesielt BPA blir for høy. På en annen side bør du være skeptisk til plastikk «uten BPA». Her har produsentene tilsatt et annet stoff til plastikkproduksjonen. Det bør stilles spørsmålstegn ved hvilket stoff som har blitt tilsatt i stedet for, samt om det kan ha uheldige effekter på helsen. For å være på den sikre siden anbefaler jeg derfor å oppbevare barnemat i glass i fryseren og bruke Bee´s wrap og papirposer i stedet for plastikkfilm og -poser.

Referanser:

European Food Safety Authority. (2019). Bisphenol A. Tilgjengelig fra: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol [Hentet 28 april 2019].

 

Skrevet 28.april 2019

Caroline Løvkvam-Køster

Master I Matvitenskap