Oppbevar maten din riktig

Har du tenkt over hvordan du oppbevarer maten din? Det er ikke bare matvarene i seg selv som har noe å si for helsen, men også hvordan du oppbevarer de?

CarolineKSkrevet av Caroline Køster 22.9.2016

Fokus på trygg oppbevaring av mat er noe som har kommet tydeligere frem i det siste. I tillegg er dette viktig for miljøet. Vanlige plastbokser og –poser, papp og plastikkkrus, samt aluminiumfolie kan erstattes av beholdere og innpakning som for eksempel bees wrap, bokser av naturmateriale og kaffekopper eller bokser av glass. Dette er ikke bare bedre for helsen din, men det blir mindre forurensning og er dermed bedre for miljøet.

Når det gjelder engangskopper så kommer miljøbelastningen litt an på hvordan du bruker koppene. Bruker du pappkoppen to eller flere ganger så kommer du godt ut i miljøregnskapet. Kaffekoppen av glass eller porselen må du helst bruke tre fire ganger før du setter den i oppvaskmaskinen. Skyll den heller raskt under springen. Engangskoppen av plast kommer dårligst ut. Du kan lese mer om dette hos Framtiden i våre hender.

HELSEFARLIG PLAST?

Pakker du matpakken i en plastboks? Mange vet ikke at det er forskjell på plasten som anvendes i boksene. Noen typer plast kan være helsefarlig og anbefales ikke, mens andre anses ikke som helseskadelig. På hver plastbeholder, om det er matboks, drikkeflaske, en skje eller liknende, finnes det plastpiler med et nummer inni. Nummeret går fra 1 til 7, og hvilke nummer som står oppført avgjør hva plastikken er laget av, samt om den kan være skadelig (1,2). Vær spesielt oppmerksom på numrene 3, 6 og 7, idet disse kan påvirke kroppen (se tabell 1)

tabell2

For å unngå uheldig påvirkning fra plastikk finnes det andre alternativer for oppbevaring, deriblant bees wrap, bokser av naturmateriale og kaffekopper eller bokser av glass. Bees wrap er laget av økologisk bomull med bivoks, økologisk jojobaolje og planteharpiks (3). Pakk inn ost, frukt/grønt, nøtter eller matpakken din med bees wrap – og du kan bruke den om og om igjen. Med godt renhold (kaldt vann og økologisk oppvasksåpe) varer den i et helt år, idet bivoks og jojoba er antibakterielt. Etter at jeg kjøpte min første bees wrap har slik innpakning blitt fast inventar i mitt kjøkken. Ikke minst tar den mindre plass enn en boks i vesken.

joco_825

I tillegg til bees wrap er oppbevaring laget av naturmateriale godt for deg og miljøet. ajaa! sine produkter er laget av melasse fra sukkerrør og voks som er 100% fornybar og helt uten plastmyknere (ofte bisphenol A (BPA))(4). Likeledes kan glass fint brukes som oppbevaring, eksempelvis fra peanøttsmør, pesto og sylteagurker. Disse er ypperlige til å ha nøtter eller litt oppskåret frukt i.

Glass er også utmerket til bruk som takeaway kopp i stedet for å bruke plast- eller pappkopper fra kafeer. JOCO cups er et eksempel på glasskopper laget av herdet borsilikatglass uten skadelige stoffer(5). Dette glasset tåler temperaturforandringer og du kan ha det i mikrobølgeovn. Det kan også vaskes i oppvaskmaskin. Dersom du begynner å drikke av kopper laget av glass vil du merke at kaffe eller teen smaker som den skal – uten bismak fra selve koppen. Som den kaffenasjonen vi er, vil dette ikke bare være godt for deg, men også miljøet da koppen er gjenbrukbar!

Dermed er det mye du kan gjøre med måten du oppbevarer mat på for å bedre både helsen din og ta vare på miljøet rundt deg! Begynn gjerne gradvis og gå gjennom skuffer og skap hjemme for å undersøke plastikkemballasje/beholderne – og bytt ut med bees wrap, bokser av naturmateriale og kaffekopper og bokser av glass.

Håper du fikk litt inspirasjon og ser viktigheten av riktig oppbevaring. 🙂

Kilder:

 

  • På salg!

    Bees Wrap – 1 ark Large

    kr 99,00 kr 69,30
    Kjøp