Klokketro på rødkløver

Stor tro på rødkløver-ekstrakt mot beinskjørhet

Birthe Juhl Evertsen har sett de gode forskningsrapportene. Nå venter hun spent på egne resultater. Osteoporosen hun har fått konstatert kan nemlig stoppes med dansk rødkløver-ekstrakt.

Tekst og foto: Dagfinn Hauge

  •  I fjor vinter brakk jeg beinet. Da fant de ut at jeg hadde beinskjørhet. Den kom sannsynligvis av en cellegiftkur jeg gikk gjennom rett før jeg rundet 50 år, forteller Birthe.

Legene ville gi henne medisin mot osteoporose. Men Birthe var skeptisk. En dansk lege hun hadde kontakt med mente at bivirkningene til medisinen ikke var bra og resultatet ikke var optimalt.

Da svigersønnen oppdaget en artikkel om at fermentert rødkløver-ekstrakt kunne hjelpe mot beinskjørhet, ble den aktive pensjonisten i fyr og flamme. Artikkelen og forskningsrapportene fra Aarhus universitet i Danmark ble raskt gjennomgått.

Flotte resultater

I forskningsrapporten stod det at det spesielle ved fermentert rødkløver er innholdet av såkalt planteøstrogen. Det har noe av den samme effekten som vanlig østrogen.

Forskjellen er imidlertid at planteøstrogen binder til andre reseptorer i kroppens celler enn østrogen og derfor har en annen effekt og absolutt ingen bivirkninger.

DXA skanningene (skanning for beinskjørhet) viste at den behandlede gruppe ikke hadde noen avkalkning i ryggsøylen. Det var et overraskende flott resultat da en del kvinner har et fall i beinmargstetthet på opptil 6 % årlig i overgangsalderen.

Mens inntak av vanlig østrogen er forbundet med økt risiko for farlige bivirkninger, er der ingen økt risiko med å spise planteøstrogener.

For at kroppen skal gjøre seg nytte av planteøstrogen må rødkløver-ekstraktet tilføres melkesyrebakterier. Det er dette som gir de store resultater.  Melkesyrebakteriene er også gunstig for fordøyelsen.

Les mer om rapporten på forskning.no

Seriøs forskning

  •  Jeg ringte og snakket direkte med universitetet som hadde utført forskningen. Og jeg skjønte at de hadde gjort et seriøst og grundig arbeid. De var selv forbløffet over de gode               resultatene ved bruk av rødkløver-ekstrakt, forteller Birthe.

Via nettet fant hun ut hvem som forhandlet produktene til Herrens mark. Det var faktisk en lokal grossist, Norganic. De hadde også produktene til salgs i en nettbutikk for private: Økoland.no.

Nå har hun fått produktene i hus og tar de daglige dosene. Og så venter hun spent på å ta nye prøver der beintettheten blir målt.

  • Hadde jeg visst om dette produktet da jeg fikk cellegift ville jeg begynt på dette med en gang. Men på den tiden var en ikke oppmerksom på senskader ved cellegiftbehandling, forteller Birthe.

Beinskjørhet er vanlig i Norge

Hvorfor ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet? Det vet forskerne ikke sikkert. De har i hvert fall konstatert at melkedrikking ikke hjelper. Birthe holder seg til teorien om syre og base.

  • Vi spiser for mye syrebaserte produkter som brød og kjøtt og for lite basiske produkter som frukt og grønnsaker. Da jobber kroppen hele tiden for å ha riktig ph-verdi, og da stjeler den kalk fra skjelettet, mener hun.

Det er ikke bare mot beinskjørhet at fermentert rødkløver-ekstrakt hjelper. Virkningen mot hetetokter i overgangsalderen er også svært gode.

Rødkløver-ekstraktet nesten halverer både intensiteten og frekvensen av hetetoktene. Det merkes etter kun få ukers bruk av produktet, sier Birthe som har ingen økonomiske fordeler av å markedsføre produktene. Hun har bare et ønske om å hjelpe.

Aktiv alderdom

Birthe var, sammen med en partner, de første i Stavanger som startet med treningssenter og aerobic. I tillegg har hun arbeidet med det psykososiale miljøet, kommunikasjon og ledelse på ulike arbeidsplasser. Musikkpedagog har hun også vært. Hun kan se tilbake på en variert og spennende yrkeskarriere.

Men hun er ikke så opptatt over det hun har gjort. Birthe ønsker å se framover til nye og spennende utfordringer.

  • Jeg mener det er feil for friske mennesker å bli pensjonert i 62 års alderen. Det er bedre å få til en mindre og fleksibel stilling. Å være i jobb er sosialt og med fleksibilitet blir det overkommelig og gir også mer tid til mosjon, hvilket er helt avgjørende for å holde seg frisk i alderdommen, sier den spreke pensjonisten.