Hvorfor velge økologisk

- Hvorfor skal jeg velge økologisk. Er det egentlig noe hold i det? Ernæringsrådgiver og blogger i Økoland, Caroline Køster, forklarer her hvorfor hun mener du gjør lurt i å velge økologisk mat.

CarolineKJeg heter Caroline Køster og har en bachelorgrad i ernæringsfysiologi fra Bjørknes Høyskole. Nå studerer jeg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås for å komme inn på Master i Matvitenskap. Interessen for økologisk mat startet da jeg fikk mer kunnskap om ernæring og helse.

Viktigheten av økologisk og næringsrik mat for å oppnå god helse ønsker jeg å formidle videre til dere. I tillegg til utdannelsen er jeg selger på Sunkost, og driver firmaet Helsefryd AS hvor jeg har fokus på kostveiledning og foredragsholding. Som skribent for Norganic vil inspirasjon, tips og råd på veien være gjennomgående temaer.

Jeg har fått mange spørsmål rundt økologisk versus konvensjonell mat. ”Hvorfor velger du økologisk mat? Den er jo så mye dyrere.”, er en vanlig tilbakemelding jeg kan få. Økologisk mat behøver ikke nødvendigvis å være dyrere enn konvensjonell mat. Det handler om bevisstgjøring. Økologisk mat blir billigere og billigere i dag, og det er stor prisforskjell i butikkene. Derfor bør man være på prisjakt i matbutikkene.

Det kan være flere fordeler med økologisk mat fremfor konvensjonell mat.

  • Tilsetningsstoffer. Maten i dag blir ofte tilsatt tilsetningsstoffer, deriblant konserveringsstoffer, stabilisatorer og fargestoffer. Dette gjøres ofte av kosmetiske årsaker, samt for å øke holdbarheten. Ser man alle tilsetningsstoffer under ett og samler den totale mengden fra alle matvarene, vil inntaket være nokså høyt. Den totale mengden kalles cocktaileffekten. Tilsetningsstoffene anvendes i korn, kjøtt, meieriprodukter. Ja, egentlig i det meste som er bearbeidet.
  • Sprøytemidler. Brukes for å øke veksten av råvarer, for eksempel grønnsaker og frukt. I tillegg dreper sprøytemidlene patogene (sykdomsfremkallende) bakterier. Sprøytemidlene kan endre råvarens naturlige vekstprosess, som videre kan påvirke næringsstoffinnholdet, kvaliteten og smaken på maten. I tillegg vet man ikke langtidseffektene av sprøytemidlene. Derfor tenker jeg å være føre-var og unngå sprøytemidler – så langt det lar seg gjøre.
  • Næringsstoffer. Mat som tilsettes kjemiske forbindelser og blir sprøytet kan få redusert næringsinnhold. Hvordan dette påvirker kroppen er det stor diskusjon om, men min mening er at jeg ville vært føre-var og velger derfor stort sett mat fra økologisk produksjon.
  • Forholdet mellom omega 3 og omega 6. Nordmenn spiser i dag veldig mye av omega 6 i forhold til omega 3. Omega 6 finnes i grønnsaker, brød, kjøtt, oljer, etc., mens omega 3 finnes stort sett i fisk, og noen oljer og nøtter. En forstyrret balanse mellom omega 3 og 6 kan blant annet føre til betennelser. Økologisk mat inneholder ofte et bedre forhold mellom fettsyrene. Hvis vi ser på animalske matvarer vil sammensetningen av fettsyrer avhenge av fôret til dyrene. Brukes planteoljer som solsikke- og maisolje vil dyrene ha omega 6-rikt kjøtt, mens fores dyrene med rapsolje vil kjøttet bestå av mer omega 3. Hva som benyttes som fôr er ofte tatt i betraktning under økologisk produksjon.
  • Dyrevelferd. Hvordan dyrene har det er viktig innenfor økologisk matproduksjon. Dyrene har ofte større områder å bevege seg på, og beiter som regel oftere fritt ute. I tillegg er mat fra økologisk gårdsbruk ikke tilsatt antibiotikum. Ved å tilsette antibiotikum i foret kan dette bidra til antibiotikumresistens hos oss mennesker.

Dette er noen mulige fordeler ved økologisk mat versus konvensjonell mat. Jeg vil ved en senere anledning fordype flere av disse punktene, og forklare ulike forhold rund temaet økologisk mat.

Dersom du skulle ønske å få inspirasjon eller tips på veien til en sunnere livsstil, ta gjerne kontakt her.

Med vennlig hilsen Caroline Køster

Caolinetree sekker11