En spennende matpakke for store og små

Etter en forhåpentligvis fin sommerferie har det for mange vært barnehage- og skolestart. Med det fører ofte hektiske tider, og i hverdagen må man prioritere hva man skal gjøre. Noen ting blir i større grad nedprioritert enn andre, og én ting som jeg anser som svært nødvendig i en hektisk hverdag er den berømte norske matpakken. Dette for blant annet å opprettholde smarte og næringsrike måltider. Det er en lang liste med fordeler for å velge smarte matvarer i matpakken, til hele familien. Blant annet er smart mat viktig for å opprettholde konsentrasjon på jobb og skole, for å unngå en svært høy blodsukkerstigning, å styrke immunforsvaret, å bidra til optimal vekst og å utfolde matsansene våre. Dette er bare noen av fordelene.

En smart matpakke kan være så mangt. En matpakke burde inneholde alle energigivende næringsstoffene; protein, karbohydrater og fett. Videre vil jeg derfor ta en rask leksjon på hva energigivende næringsstoffer er, og hvordan du kan gjøre matpakken spennende, smart og næringsrik.

Ett måltid bør bestå av gode kilder til protein, for eksempel egg, kjøtt, linser og quinoa. Økoland har et stort utvalg av linser som kan brukes i retter og som tilbehør. Proteiner består av aminosyrer som er essensielle for dannelse av viktige forbindelser i kroppen, deriblant enzymer og transportproteiner. Det andre energigivende næringsstoffet karbohydrater finnes i typisk grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Karbohydrater er inndelt i fordøyelige og ufordøyelige. Fordøyelige karbohydrater nedbrytes og tas opp i tynntarmen. Her inngår sukkerarter og stivelse. Ufordøyelige karbohydrater derimot brytes ikke ned, men kan omdannes/fermenteres av bakteriene i tykktarmen. Her er det snakk om kostfiber. Funksjonen til karbohydrater er hovedsakelig energi, men er også viktig for tarmregulering. I tillegg er fett blant annet viktig i hver celle i kroppen for å opprettholde cellestrukturen, delta i hjerneutvikling og danne essensielle signalstoffer og hormoner. Fett inndeles i flerumettet, enumettet og mettet fett. Gode fettkilder er fet fisk, kokosolje, smør og nøtter.

Gode matvarer og ingredienser i en smart matpakke kan du finne på Økoland.no. Eksempelvis finner du et utvalg av linser som kan brukes i retter og tilbehør i en salat. Det gir deg tilgang på protein. Likeledes har Økoland ulike brødmikser som er enkle å lage i en hektisk hverdag, og som samtidig har et godt næringsinnhold. Ulike knekkebrød bestående av mel og frø har de også. De to sistnevnte matvarene er som nevnt gode kilder til karbohydrater. Av fett kan du få tak i ulike nøttemikser som man kan ta med som et mellommåltid (vær forsiktig med å gi til barn), samt at de har flere typer fett som kan anvendes i bakst og til steking.

En matpakke bør være god og næringsrik, men også spennende. En smoothie basert på bær, avokado, litt yoghurt og væske gir en frisk smak og kan gi økt matlyst under et måltid. For en enkel løsning har Økoland Naturfrisk sine drikker som er smoothiebasert. Flaskene er også laget av glass, så du selv kan fylle de og bruke flaskene på nytt. Likeledes får du da tilført mange mikronæringsstoffer og antistoffer som bidrar til å styrke immunforsvaret. Sammen med smoothie kan det serveres en grov brødskive med spennende pålegg. Bruk pesto på skiven, det gir god smak og er rik på fettsyrer som bedrer konsentrasjon. Topp brødskiven med to skiver ost. Form gjerne brødskiven med peppekakerformer til barna. Det kan bidra til å øke matgleden. Skjær grønnsaker i staver for å gjøre grønnsakene mer tilgjengelig. Agurk, gulrot, paprika og kålrabi er alle næringsrike grønnsaker som enkelt kan inntas.

Så er det bare å si, kos deg på kjøkkenet og lag en fantastisk god og næringsrik matpakke til deg selv og barna!