Elin Cornells tankevekkende historie

Kostholdet gjorde at Elin Cornell utviklet angst og sov dårlig. De fysiske plagene kom også etterhvert. Hun ble stiv og vond i kroppen. Da hun endret kostholdet fikk hun et nytt liv.

Skrevet av Dagfinn Hauge (publisert 31.5.2016)

Har du cøliaki eller er opptatt av å spise mindre gluten? Da har du sikkert hørt om Elin Cornell og hennes mel- og frøblandinger. Men du har gjerne ikke fått med deg hennes egen tankevekkende historie. Kanskje kan den inspirere deg til å legge om kostholdet ditt?

Fikk alvorlige helseplager av maten

Elin vokste opp i et hjem der maten ble laget fra bunnen av.

– Vi hadde alltid gode og smakfulle måltider som vi satte stor pris på, forteller hun.

Elin200Men dette kostholdet inneholdt også hvete, melk og sukker. Elin var helt hekta på melk og følte etterhvert at kroppen ikke var helt i balanse.

Bedre ble det ikke av at hun i ung alder begynte å tjene sine egne penger. Det gav henne muligheten til å kaste nistepakken og heller kjøpe skolebrød, boller, gatekjøkkenmat og godteri.

– Hadde jeg visst hvilken innvirkning maten hadde på meg psykisk og fysisk hadde jeg tenkt helt annerledes.

Kostholdet gjorde Elin deprimert, hun gikk opp i vekt, fikk dårlig selvtillit, utviklet angst og dårlig søvn. Hukommelse og konsentrasjon ble svekket, og det var en stor utfordring å lese til eksamen. Fysiske plager kom også etterhvert. Hun ble stiv og vond i kroppen, fikk hevelser og en vond rygg som alltid låste seg.

Bedring, allerede etter to uker

Da Elin ble voksen begynte hun å teste ut om det var maten som gav helseplagene. Hun startet med å kutte ut ett og ett produkt av gangen. Først fjernet hun sukker, så gjær og så noen melkeprodukter. Allerede etter to uker var formen mye bedre.  I tillegg begynte hun også å gå ned i vekt.

Så begynte hun å prøve glutenfrie produkter. Men mange av disse produktene inneholder mye sukker, og gjerne skjult sukker. For Elin var dette rene giften.

En kropp i balanse

– Med tiden fant jeg ut at hvetestivelse var like galt som gluten. Ved å fjerne hvetestivelse fra kostholdet ble smertene i kroppen helt borte. Det var en fantastisk opplevelse, forteller hun.

Elin ønsket også å fjerne meieriprodukter fra kostholdet, men hadde problemer med å motivere seg. Da hun til slutt klarte det, opplevde hun et forbløffende resultat.

– Humøret steg, konsentrasjonevnen og hukommelsen ble bedre enn noen gang. Siden 2008 har jeg holdt meg helt borte fra ost, smør og andre melkeprodukter, og nå føler jeg kroppen er i balanse. Ved et par anledninger har jeg forsøkt å begynne med melkeprodukter igjen, men de gamle plagene vender raskt tilbake.

Elin825

Elin Cornell er opptatt av å lære de unge opp til å lage god mat fra bunnen av. Her sammen med datteren Semona.  (Alle foto: Stig Solberg)

Mye bedre livskvalitet

– Hvordan reagerte vennene dine?

– Til å begynne med syntes de nok at jeg var noe rar. Men senere så har de forstått hvor mye dette betyr for meg, så de har blitt flinke til å ta hensyn. Forøvrig tar jeg som regel med meg rundstykker eller knekkebrød i anledninger der det er nødvendig.

– Dersom du elsker nybakte brød, boller, kaker, melk og sukker er det vanskelig å tenke seg et liv uten. I tillegg setter mange spørsmålstegn om at mat virkelig har så stor innflytelse på vår psykiske og fysiske helse. Hvordan skal en da klare å motivere seg til å endre kostholdet?

– Å gi avkall på noe krever disiplin. Og dersom en opplever en positiv endring så får en ny motivasjon. Etterhvert lærer en seg også til å finne smakfulle og gode alternativ, sier Elin.

Selv har hun utviklet egne mel- og frøblandinger som selges i helsekostbutikker over hele landet.

– Da jeg begynte å sette fokus på kostholdet fantes det ikke noe melmikser på markedet som jeg kunne spise. Så deltok jeg i en gründergruppe der min mentor mente at jeg burde lage en melmiks jeg kunne selge.

– Det var midt i blinken, siden jeg også er opptatt av å hjelpe andre som sliter med de samme problemene som meg, forteller Elin.

Frø- og melmiksene er næringsrike produkter med et lavt innhold av karbohydrater og et høyt innhold av proteiner, sunne fettsyrer, kalsium og magnesium. Av disse kan du lage rundstykker, knekkebrød, pizzabunner og liknende. Du finner produktene her i Økoland.

CornellRundstykke

 

SE OGSÅ ELIN CORNELLS BAKEFILM:

 • Appelsinjuice, tetrapak, 1 l , økologisk, Voelkel

  kr 69,00
  Les mer
 • Kjøp 6 pk, få -10%.

  Mel- og frøblanding, halvgrov, glutenfri, 750 g, økologisk, Cornells Alternativ

  kr 99,00
  Les mer
 • Peanøttsmør, crunchy m/salt, 350 g, økologisk, Essential

  kr 89,00
  Kjøp