Bærekraftig renhold i hjemmet

For meg er et hjem stedet der vi er trygge på omgivelsene. Alt fra hva som lages på kjøkkenet så vel som hvordan hjemmet vaskes. Så når hjemmet dufter rent av gode eteriske oljer - ja, det gir en god følelse!

Helse- og miljøhensyn

Én av mange stoffer som omgir oss er stoffer fra rengjøringsmidler. Når vi bruker vaskemidler, spesielt flytende midler, er det slik at små partikler flyter i luften uten at vi behøver å se eller lukte dem. Disse stoffene kalles svevestoffer. For å illustrere er det slik at eksempel gulvvask har i oppgave å rengjøre gulvene, ikke ment for at lungene våre skal puste det inn. Når disse stoffene pustes inn kan de være med på å skade helsen vår. Hvor skadelig det kan være avhenger av hvilke stoff det er snakk om, samt hvor mye vi tåler eller ikke tåler av stoffet. For å unngå uheldige helseeffekter kan føre-var-prinsippet anvendes. Tenk på hva du utsettes for, og så langt det lar seg gjøre, begrens eksponeringen av slike stoffer.

I tillegg kan bruk av renholdsmidler føre til større risiko for å utvikle eksem og allergier, der barn er spesielt sårbare. Det er en desto viktigere grunn til å tenke på hvilket vaskemiddel vi bruker. Vaskemidlene burde da være uten syntetiske fargestoffer og dufter.

På en annen side er vaskemidler egnet å rengjøre overflater på bestemte materialer. Derfor må vi passe på at vi bruker korrekt middel for å unngå at vi ødelegger materialene.

Likeledes er det nødvendig å tenke på hvilket rengjøringsmiddel vi bruker grunnet miljøhensyn. Flere stoffer som anvendes er i liten grad nedbrytbart i miljøet. Stoffer, som eksempelvis tensider som skal virke på overflaten av klær, hud osv., kan syntetiseres fra petroleum. Det er ugunstig for miljøet, og derfor ønsker vi heller at virkestoffene kan produseres fra naturlige råvarer. Det vil gjør det enklere for miljøet å håndtere nedbrytningen. Én annen faktor å tenke på er CO2 produksjonen, der et høyt CO2 nivå ikke er heldig.

Én produsent som gjør nettopp dette, er Sonett. Sonett produserer vaskemidler med økologiske nedbrytbare råvarer. Det vil si at alle ingrediensene er av naturlig opprinnelse; tensider som ikke oppstår fra petroleum, samt anvender ikke konserveringsmidler eller syntetiske duft- eller fargestoffer. Når vi bruker produkter fra Sonett vil avfallsstoffene raskt brytes ned av mikroorganismer. På den måten vil produktene ikke skade miljøet. Sonett har også adskilt vaskemiddel, blekemiddel og mykgjøringsmiddel, i stedet for å ha det i samme produkt. Det gjør at vi bruker riktig vaskemiddel på riktig overflate.

Vil du gjøre et bytte?

Ved å bytte over til merker som tar hensyn til mennesket og miljøet, vil du utsettes for lavere mengde uheldige stoffer. En nødvendighet for å bytte over til mer bærekraftige vaskemidler er at de er like effektive som andre merker på markedet. Virkestoffene som anvendes i Sonett gjør oppgavene sine som de skal. Med sine gode eteriske oljer gir vaskemidlene eksempelvis rene gulv som lukter godt og rent, samt klesvask som vaskes rent og holder godt på klærne. Prøv også Sonett håndsåpe med sitrus der du virkelig føler deg ren på hendene etter endt bruk, eller vask klærne dine i Sonett lavendel og la klærne lukte friskt og naturlig! Nitti prosent av de eteriske oljene som benyttes hos Sonett er av økologiske råvarer og fremkaller ikke allergier.

Dagens oppfordring

Min oppfordring er å gå over vaskemidlene dine! Ta en vurdering, og sett deg inn i hvor mye stoffer vi utsettes for daglig. Tenk på cocktail-effekten, den samlede effekten av alle stoffer. Kroppen og miljøet tåler mye, men ett sted går grensen og hvor den er vet vi ikke alltid sikkert. Ta vare på din egen helse, og dine omgivelser!

 

Skrevet 14.juni 2019 av

Caroline Løvkvam-Køster

Master I Matvitenskap